İsrail, insani yardım çalışanlarına 8 ayrı saldırı düzenledi

ABD merkezli sivil toplum kuruluşu İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün (HRW) raporunda, “İnsan Hakları İzleme Örgütü bugün yaptığı açıklamada, İsrail güçlerinin Ekim 2023’ten bu yana Gazze’deki …

ABD merkezli sivil toplum kuruluşu İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün (HRW) raporunda, “İnsan Hakları İzleme Örgütü bugün yaptığı açıklamada, İsrail güçlerinin Ekim 2023’ten bu yana Gazze’deki yardım çalışanlarının konvoylarına ve binalarına koordinatları gönderdiğini ve bu koordinatları gönderdiğini” ifade etti. yardım grupları korunmalarını sağlamak için koordinatlarını İsrail yetkililerine gönderdiler.” İzin vermelerine rağmen en az 8 saldırı gerçekleştirdiğini söyledi. En az 31 yardım görevlisinin ve beraberindekilerin hayatını kaybettiği veya yaralandığı saldırılardan önce İsrail yetkilileri herhangi bir yardım kuruluşuna önceden uyarıda bulunmamıştı.

Birleşmiş Milletler’e (BM) göre İsrail’in 7 Ekim’deki saldırısından bu yana Gazze’de 250’den fazla yardım görevlisi öldürüldü.”

SALDIRILARDA ABD VE İNGİLTERE’NİN İZLERİ

HRW, 18 Ocak 2024’teki saldırıda 3 yardım görevlisinin yaralandığını, saldırının ‘yüksek ihtimalle’ ABD yapımı mühimmatla gerçekleştirildiğini belirtti. Ayrıca Filistinliler İçin Tıbbi Yardım (MAP), BM müfettişlerinin bombanın bir F-16 uçağı tarafından atıldığı sonucuna vardığını söyledi. MAP yetkililerine göre F-16 uçaklarında İngiliz yapımı parçalar kullanılıyor.

WCK SALDIRISI

İsrail’in 1 Nisan’da gerçekleştirdiği saldırıda yardım kuruluşu World Central Kitchen’a (WCK) ait araçlar hedef alındı. Saldırıda 7 yardım çalışanı hayatını kaybederken, WCK, Avrupa Birliği, BM ve ABD’li yetkililer İsrail’den saldırının araştırılmasını talep etti.

HRW Direktör Yardımcısı Belkıs Wille, “İsrail’in yedi World Central Kitchen yardım görevlisini öldürmesi şok ediciydi ve uluslararası hukuka göre bu olay asla yaşanmamalıydı” dedi. “İsrail’in müttefiklerinin, yardım çalışanlarını öldüren bu saldırıların defalarca gerçekleştiğini anlamaları ve bunlara son vermeleri gerekiyor” dedi.