İspanya’nın iç işlerine karışan Arjantin Devlet Başkanı Milei, İspanyol halkını kendisine karşı buldu

Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei’nin İspanya’ya yaptığı üç günlük ziyaretin ikinci gününde yüzlerce protestocu Madrid’de toplandı. Genel olarak, ziyaret eden bir devlet başkanı diplomasi yoluyla …

Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei’nin İspanya’ya yaptığı üç günlük ziyaretin ikinci gününde yüzlerce protestocu Madrid’de toplandı.

Genel olarak, ziyaret eden bir devlet başkanı diplomasi yoluyla araları onarmaya çalışabilir. Milei bunu yapmadı. Açık sözlü Milei, İspanya’nın başkentinde bulunduğu süre boyunca İspanya Başbakanı Pedro Sánchez, İspanya Kralı veya herhangi bir hükümet yetkilisiyle görüşmeyi planlamıyor. Bunun yerine Sánchez’in en azılı siyasi rakibi Vox partisinin ev sahipliği yapacağı aşırı sağcı zirveye katılacak.

Bu gösteriler sadece yerel bir tepkiyi değil, İspanya’da yaşayan Arjantin vatandaşlarının katılımıyla küresel bir protestoyu temsil ediyor. Birçok kişi Madrid’deki toplantıyı faşizmin uluslararası alanda güçlenmesinde önemli bir adım olarak görüyor.

Ziyaret öncesi açıklama gerginliği

Cuma günü Madrid’e yapacağı üç günlük ziyaretin başlamasından önce Milei, sosyalist hükümeti İspanya’ya “yoksulluk ve ölüm” getirmekle suçlayarak ve başbakanın eşine yönelik yolsuzluk iddiaları hakkında yorum yaparak tartışmalara yol açtı.

Bu alışılmışın dışında ziyaret, küresel aşırı sağın favorisi olan, teknoloji milyarderi Elon Musk’a yakınlaşan ve eski ABD Başkanı Donald Trump’a övgüler yağdıran Milei için her zamanki gibi bir iş. Bu yılın başlarında ABD’ye yaptığı bir gezi sırasında Milei, Beyaz Saray’a gitmekten kaçındı ve bunun yerine Muhafazakar Siyasi Eylem Konferansı’nda (CPAC) kürtaj ve sosyalizme karşı bir konuşma yaptı ve Trump’a sarıldı.

Bugün yapılacak Vox zirvesi, Haziran ayında yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde partinin tabanını harekete geçirmek için Avrupa genelindeki aşırı sağcı isimleri bir araya getirmeyi amaçlıyor. Milei, zirveye katılımını “ahlaki bir yükümlülük” olarak nitelendirdi.

Seçimle başlayan gerginlik

Milei ve Sánchez arasındaki gerilim, İspanya başbakanının Arjantin cumhurbaşkanını geçen Kasım ayındaki sürpriz seçim zaferinden dolayı tebrik etmeyi reddetmesiyle başladı.

Bu ayın başlarında Sánchez’in bakanlarından birinin Milei’nin uyuşturucu kullandığını öne sürmesiyle çatışmalar daha da arttı. Arjantin Başkanlığı, Sánchez hükümetini “yoksulluk ve ölümden başka bir şey getirmeyen sosyalist politikalarıyla orta sınıfı tehlikeye atmakla” suçlayan alışılmadık derecede sert bir resmi açıklamayla yanıt verdi.

Uzun açıklamada ayrıca Sánchez’i “karısına yönelik yolsuzluk suçlamaları gibi ilgilenmesi gereken daha önemli meseleler” olmakla suçladı. Sağcı bir grubun Sánchez’in eşi Begoña Gómez hakkında nüfuz ticareti yaptığı ve yolsuzluk iddiaları, Avrupa’nın en uzun süre hizmet veren Sosyalist liderlerinden biri olan Sánchez’in istifayı düşünmesine yol açtı.