İspanya, İsrail’e silah taşıyan geminin limanlarında durma talebini reddetti

İspanya, İsrail’e silah taşıyan geminin kendi limanında durmasını kabul etmedi. İspanya’daki sol azınlık koalisyon hükümeti, İsrail’e silah taşıdığı söylenen bir geminin ikmal için İspanyol limanlarında …

İspanya, İsrail’e silah taşıyan geminin kendi limanında durmasını kabul etmedi.

İspanya’daki sol azınlık koalisyon hükümeti, İsrail’e silah taşıdığı söylenen bir geminin ikmal için İspanyol limanlarında durmasını engelledi.

“Marianne Danica” adlı Danimarka ticari kargo gemisinin İsrail’e silah ve patlayıcı madde taşıdığının açıklanmasının ardından hükümet, Sumar ittifakı ve Podemos partisinin suç duyurularını dikkate alarak geminin bir İspanyol limanına yanaşmasına izin vermedi. 21 Mayıs’ta tedarik edilecek.

Konuyla ilgili Brüksel’de gazetecilerin sorularını yanıtlayan Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares, “Bunu ilk kez yapıyoruz, çünkü ilk kez İsrail’e silah taşıyan bir geminin İspanyollara uğramak istediğini tespit ediyoruz. Bizim politikamız İsrail’e gönderilecek savaş malzemeleri için yeni ihracat izinleri almaktır.” Bu nedenle geminin ikmal için durmasına izin vermemek tutarlı ve politikamıza uygundur.” söz konusu.

Öte yandan İspanya’nın güneyindeki Cartagena limanı açıklarında gelen “Borkum” adlı geminin İsrail’e gönderilmek üzere silah taşıdığı haberi üzerine bazı sivil toplum kuruluşları da limanda gösteriler düzenledi.

Filistin İşgaline Karşı Dayanışma Ağı (RESCOP) adlı sivil toplum kuruluşu, “Borkum” adlı gemide 12 ton roket, 1,5 ton patlayıcı ve 740 kilogram diğer askeri malzemenin bulunduğunu iddia etti.

Gemi limana yanaşmadan açıkta bekletilirken, koalisyon hükümetinin küçük ortağı Sumar ittifakı ve muhalefetteki Podemos partisi, geminin yükünün araştırılması için savcılığa başvurdu.

Hükümet kaynaklarından İspanyol basınına yapılan açıklamalarda, geminin son varış noktasının İsrail değil Çek Cumhuriyeti olduğu belirtildi.