İran’ın nükleer doktrininde değişiklik yok

Kenani, Tahran Uluslararası Kitap Fuarı konferans salonunda basın toplantısı düzenleyerek ülkesinin dış politika gündemini ve bölgesel gelişmeleri değerlendirdi. İran’da son haftalarda bazı siyasilerin ülkenin lideri …

Kenani, Tahran Uluslararası Kitap Fuarı konferans salonunda basın toplantısı düzenleyerek ülkesinin dış politika gündemini ve bölgesel gelişmeleri değerlendirdi.

İran’da son haftalarda bazı siyasilerin ülkenin lideri Ayetullah Ali Hamaney’in nükleer silahları yasaklayan fetvasının değişebileceği yönündeki iddialarına da değinen Kenani, “İran’ın nükleer doktrininde bir değişiklik olmadı. İran nükleer silahların üretimini ve kullanımını yasakladı. Fetva doğrultusunda nükleer silahlar.” söz konusu.

Kenani, kitle imha silahlarının uluslararası güvenliğin yanı sıra insanlığa da tehdit oluşturduğuna inandıklarını belirtti.

Öte yandan Kenani, ülkesinin Filistin vatandaşları için sanal konsolosluk açmayı planladığını ve sistemin şu anda test aşamasında olduğunu belirtti. “Görüşmeler sonucunda Filistin’e Dışişleri Bakanlığı bünyesinde sanal büyükelçilik açılması için gerekli mekanizmalar deneme aşaması olarak yürütüldü.” söz konusu.

İsrail’in 1 Nisan’da İran’ın Şam konsolosluğuna saldırmasının ardından ülkedeki bazı siyasiler Hamaney’in fetvasının değişebileceğini ve İran’ın da nükleer silah üretebileceğini iddia etmişti.

Milli Güvenlik Yüksek Kurulu Üyesi ve muhafazakar milletvekili Cevad Kerimi Kuddusi, Hamaney’in fetvasının değiştirilmesi halinde ilk nükleer testin bir hafta içinde gerçekleştirileceğini iddia etti. İranlı milletvekilinin paylaşımı ülke içinde de tepkilere neden oldu.

Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, 27 Nisan’da yaptığı konuşmada, Hamaney’in fetvası doğrultusunda ülkesinin nükleer ve savunma doktrininde nükleer silah üretimine yer olmadığını söyledi.

Son olarak İran lideri Hamaney’e bağlı Dış İlişkiler Stratejik Konseyi Başkanı Kamal Harrazi, dün yaptığı konuşmada, ülkesinin İsrail tarafından nükleer silahla tehdit edilmesi durumunda Tahran’ın nükleer silah üretimine ilişkin stratejisini değiştirmek zorunda kalacağını ifade etti.

Harrazi, “Devrimci liderliğin (Hamaney) nükleer silahların yasaklandığına dair fetvası var ama düşman sizi tehdit ederse doktrininizi değiştirmeniz gerekir” dedi. Şu ifadeleri kullandı:

Uluslararası Atom Enerjisi Direktörü Rafael Mariano Grossi, Tahran’ın isterse “birkaç” nükleer bomba yapmaya yetecek kadar zenginleştirilmiş uranyuma sahip olduğunu duyurdu.