İran’ın eski Cumhurbaşkanı Ahmedinejad yeniden başkanlığa aday

İran’da 19 Mayıs’ta helikopter kazasında hayatını kaybeden 13. dönem Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin yerine geçecek ismin belirlenmesi için 28 Haziran’da yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimleri için aday başvuruları …

İran’da 19 Mayıs’ta helikopter kazasında hayatını kaybeden 13. dönem Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin yerine geçecek ismin belirlenmesi için 28 Haziran’da yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimleri için aday başvuruları dördüncü gününde devam ediyor. 2017 ve 2021 yıllarında cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Anayasa Guardians Konseyi tarafından kabul edilmedi, bir kez daha 14. dönem başkanlığına aday oldu. Halkın talebi üzerine Cumhurbaşkanlığına aday olduğunu belirten Ahmedinejad, “Aday olarak başvurarak tarihi sorumluluğumu yerine getirdim. Başkan seçilirsem önceliğim ülkedeki yoksullukla ve ekonomik sorunlarla mücadele etmek olacak. “Ülkedeki sorunları kamuoyu ve uzmanlarla istişare ederek, dünyayla yapıcı etkileşim kurarak çözebileceğimize inanıyorum” dedi.

AHMEDİNEJAD’IN ADAYLIĞI İKİ KEZ VETO EDİLDİ

2003-2005 yılları arasında Tahran Belediye Başkanı olarak görev yapan Ahmedinejad, Haziran 2005’te Haşimi Rafsancani’ye karşı Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanarak 2005 ve 2013 yıllarında iki dönem görev yaptı. İran siyasetinde hâlâ etkili bir isim olarak değerlendirilen eski Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, Radikal görüşleri ve muhafazakar kimliğiyle ülkede ön plana çıkan Ahmedinejad, 2021 seçimlerinde helikopter kazasında hayatını kaybeden İbrahim Reisi ile yarışmak istedi ancak Konsey, 2017’de seçimlere katılmasına izin verdi. Anayasanın koruyucuları onun adaylığını bir kez daha veto etti.

Görevde bulunduğu dönemde “adalet” ve “yoksullukla mücadele” söylemleriyle adından söz ettiren Ahmedinejad, özellikle kırsal kesimden aldığı oylarla öne çıktı. Cumhurbaşkanlığı döneminde yoksullara doğrudan mali yardım başlatan Ahmedinejad, yoksullara devlet desteğini genişleten sübvansiyonlarla tanınıyor.

YEŞİL HAREKET

2009 yılında ülkede “seçim sahtekarlığı” iddiası üzerine “yeşil hareket” olarak bilinen itirazlar başladı ve rejim karşıtı gösterilere dönüştü. Ahmedinejad’ın Mir Hüseyin Musavi’ye karşı yüzde 64 oyla kazandığı seçimler İran siyasetinde kırılmalara neden oldu. Ülkede yaklaşık bir hafta boyunca devam eden gösterilerde resmi rakamlara göre en az 32 kişi hayatını kaybetti.

Ahmedinejad şu anda Parlamento ile Anayasayı Koruma Konseyi arasındaki anlaşmazlıkları çözen anayasal bir organ olan Kuruluş Konseyi’nin üyesi olarak görev yapıyor.

ŞİMDİYE KADAR 18 ADAY ADAY BAŞVURUSUNDA

28 Haziran’da yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimi için Cumhurbaşkanlığı adaylığı başvuruları 30 Mayıs’ta başladı. 3 Haziran’a kadar sürecek olan başvurulara şu ana kadar 18 isim başvurdu. Adaylık başvurusunda bulunanlar arasında eski TBMM Başkanı Ali Laricani de yer aldı. eski Milli Güvenlik Konseyi Sekreteri Said Jalili ve eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Tebriz Milletvekili Mesud Pezeşkian ve reformcu siyasetçi Mahmut Sıddigi öne çıkan isimler arasında yer alıyor.