İran’da cumhurbaşkanlığı seçim süreci başladı

İran devlet televizyonunun haberine göre, İçişleri Bakanı Ahmed Vahidi bir kararname yayınlayarak seçim sürecinin başlatılması talimatını verdi. Kararnamede, “Ayetullah Dr. İbrahim Reisi ve değerli arkadaşlarının …

İran devlet televizyonunun haberine göre, İçişleri Bakanı Ahmed Vahidi bir kararname yayınlayarak seçim sürecinin başlatılması talimatını verdi.

Kararnamede, “Ayetullah Dr. İbrahim Reisi ve değerli arkadaşlarının şehadeti dolayısıyla taziyelerimizi sunarken, Anayasa’nın 131. maddesi ile 38. ve 39. maddeleri kapsamında 14. Cumhurbaşkanlığı dönemi seçim sürecinin başlatılmasına karar verildi. Cumhurbaşkanlığı Seçim Kanunu.” İfadesi kullanıldı.

Buna göre ülke genelindeki valilik ve kaymakamlıklara 3 gün içinde kendi bölgelerinde seçim merkezleri kurmaları ve yönetim kurulları kurmaları talimatı verildi.

– Reisi’nin vefatının ardından alınan kararla seçimler 28 Haziran’da yapılacak.

Cumhurbaşkanı Reisi’nin 19 Mayıs’ta helikopter kazasında hayatını kaybetmesinin ardından anayasaya göre, Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Muhammed Muhbir, İran lideri Ayetullah Ali Hamaney’in onayıyla vekaleten cumhurbaşkanlığını devraldı.

İran anayasasına göre, mevcut cumhurbaşkanının ölmesi durumunda Meclis Başkanı, Yargı Başkanı ve Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısından oluşan kurulun, yeni cumhurbaşkanını en fazla 50 gün içinde seçebilmesi için gerekli düzenlemeleri yapması gerekiyor. .

Bu çerçevede, 20 Mayıs’ta yasama, yürütme ve yargı başkanları arasında yapılan olağanüstü toplantıda, cumhurbaşkanlığı seçiminin 28 Haziran’da yapılması kararlaştırıldı.

Seçimlerde aday olmak isteyenler 30 Mayıs’tan itibaren 5 gün süreyle İçişleri Bakanlığı’na başvuruda bulunacak.

İran’da cumhurbaşkanı, Anayasayı Koruma Konseyi’nin onayladığı adaylar arasından halk tarafından seçiliyor.

Şu ana kadar eski Sağlık Bakanı reformcu Mesud Pezeşkiyan ve eski Yüksek Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri muhafazakar Said Celili adaylık başvurusunda bulunacaklarını açıkladılar.