İran yeni cumhurbaşkanını 28 Haziran’da seçecek

İran’ın resmi ajansı IRNA’nın haberine göre, geçici Cumhurbaşkanı Muhammed Muhbir, Cumhurbaşkanlığı Seçimi tarihinin belirlenmesine ilişkin Meclis Başkanı Muhammed Bakir Kalibaf ve Yargı Başkanı Gulamhussein Muhsin …

İran’ın resmi ajansı IRNA’nın haberine göre, geçici Cumhurbaşkanı Muhammed Muhbir, Cumhurbaşkanlığı Seçimi tarihinin belirlenmesine ilişkin Meclis Başkanı Muhammed Bakir Kalibaf ve Yargı Başkanı Gulamhussein Muhsin Ejei ile bir toplantı gerçekleştirdi.

Toplantı sonunda yapılan açıklamada Cumhurbaşkanlığı Seçimi’nin 28 Haziran’da yapılacağı belirtildi.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olmak isteyenlerin 30 Mayıs-3 Haziran tarihleri ​​arasında gerekli başvuruları yapmaları gerekecek.

Seçim tanıtım faaliyetleri de 12 Haziran’dan 27 Haziran sabahına kadar gerçekleştirilecek.

HAYATINI KAYBEDEN BAŞKANIN SONUNDA CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ

İran Anayasayı Koruyucular Konseyi, Anayasa uyarınca Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Muhammed Muhbir’in, ülkenin lideri Ali Hamaney’in onayının ardından cumhurbaşkanlığını devraldığını belirtti.

İran anayasasına göre meclis başkanı, yargı başkanı ve cumhurbaşkanı birinci yardımcısından oluşan kurulun, yeni cumhurbaşkanını en fazla 50 gün içinde seçebilmesi için düzenleme yapması gerekiyor.

İran’da cumhurbaşkanı, Anayasayı Koruma Konseyi’nin onayladığı adaylar arasından halk tarafından seçiliyor.

HELİKOPTER KAZASI

Cumhurbaşkanı Reisi dün İran-Azerbaycan sınırındaki baraj açılış törenine katıldı. Reisi, Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ve bazı yetkililerle birlikte dönüş yolunda helikopter kazası geçirdi.

Türkiye, İran’ın talebi üzerine arama kurtarma faaliyetleri için Akıncı insansız hava aracını (İHA) görevlendirdi. Akıncı İHA’nın tespit ettiği helikopter enkazının koordinatları İranlı yetkililerle paylaşıldı.

Belirlenen noktaya ulaşan İran ekipleri, kazada kurtulan olmadığını belirledi.