İran, Raisi’nin öldüğü helikopter kazasında sabotaj bulgusuna rastlanmadığını açıkladı

İran Genelkurmay Başkanlığı, Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahian ve beraberindeki yetkililerin hayatını kaybettiği helikopter kazasına ilişkin ikinci ön araştırma raporunu yayınladı. Raporda, …

İran Genelkurmay Başkanlığı, Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahian ve beraberindeki yetkililerin hayatını kaybettiği helikopter kazasına ilişkin ikinci ön araştırma raporunu yayınladı. Raporda, meteorolojiden alınan ilk bilgilere göre Tebriz kentinden Agbend Köprüsü ve Kızkalesi Barajı’na yapılacak uçuş için hava şartlarının olumlu olduğu ancak pilotların ifadeleri doğrultusunda olduğu belirtildi. diğer iki helikopterde ise hava koşullarının kazaya dönüş güzergahına etkisi konusunda daha detaylı inceleme yapılması gerekiyor.

Düşen helikopterin bakım ve onarımına ilişkin belge, kayıt ve belgelerin incelendiği, inceleme sonucunda kazayı etkileyebilecek herhangi bir soruna rastlanmadığı belirtildi. Yapılan inceleme ve hesaplamalara göre helikopterin hem yolcu ve ekipman kapasitesinin hem de uçuş başlangıcında, kalkış-iniş sırasında ve dönüş güzergahındaki maksimum standart ağırlığının belirlenen limitler dahilinde olduğu görüldü. izin verilen sınır

Öte yandan diğer pilotlar arasında yapılan görüşmelerde pilotların birbirleriyle en son kazadan 69 saniye önce iletişim kurduğu ve bu süre zarfında herhangi bir acil durum veya kesinti bildirilmediği kaydedildi.

HERHANGİ BİR SABOTAJ İŞARETİ BULUNDU

Raporda, helikopterin kalıntıları üzerinde yapılan incelemeler ve parça dağıtımları ile alınan numuneler sonucunda sabotaj veya elektronik harp müdahalesine dair herhangi bir delile rastlanmadığı açıklandı. Raporda son olarak kazanın asıl nedeni bulununcaya kadar araştırmaların devam edeceği ve sonuçların paylaşılacağı belirtildi.
Genelkurmay Başkanlığı tarafından yayınlanan ilk ön inceleme raporunda, helikopter enkazında herhangi bir mermi veya dış cisme rastlanmadığı, düşmenin ardından helikopterde yangın çıktığı bildirildi.

İRAN’I HUKUKU KIRITAN KAZA

Geçtiğimiz Pazar günü Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Azerbaycan-İran sınırında yapılan görüşmenin ardından, Şef ve beraberindeki heyeti taşıyan helikopter, dönüş yolunda İran’ın Doğu Azerbaycan vilayetinin Berazin ve Erdeshiri köyleri arasındaki Dizmar ormanına sert iniş yaptı. .

Gece boyunca devam eden enkaz arama çalışmaları sırasında sabah saatlerinde Türkiye’ye ait Akıncı İHA’nın belirlediği yere doğru yola çıkan İranlı yetkililer, helikopterin enkazını Cumhurbaşkanı Resi, Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Doğu Azerbaycan Valisi Malik ile birlikte buldu. Rahmeti, Tebriz Cuma İmamı Ayetullah Ali Haşim, Resi. Seyit Mehdi Musevi, pilotlar Tahir Mustafavi ve Muhsin Deryanuş ile teknik personel Behruz Gadimi’nin naaşlarına ulaşmıştı.