İngiltere’den Ukrayna’ya 500 milyon sterlinlik askeri destek

İngiltere Başbakanlığı 10 Numaralı Ofis’ten yapılan açıklamaya göre İngiltere, Ukrayna’ya bugüne kadar yaptığı en büyük askeri yardımı sağlamak için harekete geçti. Ukrayna’ya yaklaşık 400 askeri …

İngiltere Başbakanlığı 10 Numaralı Ofis’ten yapılan açıklamaya göre İngiltere, Ukrayna’ya bugüne kadar yaptığı en büyük askeri yardımı sağlamak için harekete geçti.

Ukrayna’ya yaklaşık 400 askeri araç, 1600 teçhizat ve 500 milyon lira değerinde 4 milyon mühimmat gönderilecek.

İngiltere’nin bu yıl planladığı 3 milyar liralık (yaklaşık 120 milyar lira) yardımın 500 milyon lirasına karşılık gelen araç, teçhizat ve mühimmat, Ukrayna’nın acil ihtiyaç duyduğu hava savunma sistemleri, insansız hava araçları ve mühendislik desteklerinden oluşacak.

Bu yardım kapsamında Ukrayna’ya gönderilecek 400 araç arasında 160 adet Husky zırhlı personel taşıyıcı, 78 adet amfibi, 60 adet deniz saldırı ve savunma aracı yer alacak.

Gönderilecek 1600 askeri teçhizatın arasında uzun menzilli Storm Shadow füzeleri de yer alacak.

Konuyla ilgili açıklama yapan Başbakan Rishi Sunak, Rusya’ya karşı Ukrayna’ya destek verilmesinin tüm Avrupa’nın güvenliği açısından önemli olduğunu vurguladı.

Sunak, “Putin’in bu savaşı kazanmasına izin verirsek Polonya sınırında kalmayacak” dedi. dedi.

Savunma Bakanı Grant Shapps, açıklamasında Ukrayna’nın varlık mücadelesi verdiğini ve İngiltere’nin desteğiyle kazanacağını kaydetti.

Polonya’nın başkenti Varşova’yı ziyaret eden Sunak, Ukrayna’ya yapılacak yardımlarla ilgili detaylı açıklama yapacak.

Sunak, Varşova ziyareti kapsamında Polonya Başbakanı Donald Tusk ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile bir araya gelecek, ayrıca bu ülkede NATO görevlerini yürüten İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri personeliyle de görüşecek.

Sunak, Polonya’nın ardından Almanya’ya geçerek burada Alman mevkidaşı Olaf Scholz ile görüşecek.