İngiltere’de yerel seçimlerin sonuçları büyük ölçüde belli oldu

Ülkede yerel yönetimleri belirlemek için dün 107 seçim bölgesinde yapılan oylamada şu ana kadar 102 belediye meclisinde sonuçlar açıklandı. Buna göre, ana muhalefetteki İşçi Partisi …

Ülkede yerel yönetimleri belirlemek için dün 107 seçim bölgesinde yapılan oylamada şu ana kadar 102 belediye meclisinde sonuçlar açıklandı.

Buna göre, ana muhalefetteki İşçi Partisi belediye meclisi üye sayısını 173 yeni sandalyeyle 1026’ya çıkarırken, iktidardaki Muhafazakar Parti 448 sandalye kaybederek üye sayısı 479’a düştü.

Liberal Demokratlar 101, bağımsızlar 92, Yeşiller ise 65 yeni sandalye kazandı.

İngiltere’de Muhafazakar Parti eski milletvekili Scott Benton’un istifasının ardından yerel seçimlerde Blackpool Güney’in yeni milletvekili de seçildi. Buradaki ara seçimi ana muhalefetteki İşçi Partisi’nin adayı Chris Webb kazandı.

İngiltere’nin başkenti Londra’yı önümüzdeki 4 yıl boyunca yönetecek belediye başkanı yarın belli olacak. Londra Belediye Başkanlığı sonuçları yarın belediye binasında açıklanacak. Aynı şekilde Londra belediye meclisi üyeleri de yarın açıklanacak.

Birçok belediyede oy sayımı devam ediyor. Kesin sonuçların Pazar günü açıklanması bekleniyor.

Söz konusu seçimler aynı zamanda İngiltere ve Galler’de görev yapacak 39 polis ve suç komiserini de belirleyecek.

Bu yerel seçimler, yasal olarak 28 Ocak 2025’e kadar yapılması gereken bir sonraki genel seçimler öncesinde partiler açısından önemli bir yarış olarak değerlendiriliyor.

BAŞBAKAN SUNAK, YEREL SEÇİM KAYIPLARINI “HAYAL KIRIKLIĞI” OLARAK DEĞERLENDİRDİ

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, yerel seçim sonuçlarına ilişkin değerlendirmesinde, partisinin ülkenin kuzeydoğusundaki Tees Vadisi’nde belediye başkanlığını kazanmasına rağmen seçim sonuçlarını “hayal kırıklığı” olarak nitelendirdi.

İşçi Partisi lideri Keir Starmer da yerel seçim sonuçlarının Başbakan Sunak’a bir mesaj olduğunu ve Başbakan’ın erken genel seçim çağrısı yapmasının zamanının geldiğini belirtti.