İngiltere Başbakanı Sunak’tan Normandiya özürü

Normandiya Çıkarmasının 80. yıl dönümü nedeniyle Fransa’da çeşitli etkinlikler düzenlendi ve ABD Başkanı Joe Biden, İngiliz Kralı Charles’ın yanı sıra liderlerin de katıldığı törenden İngiltere …

Normandiya Çıkarmasının 80. yıl dönümü nedeniyle Fransa’da çeşitli etkinlikler düzenlendi ve ABD Başkanı Joe Biden, İngiliz Kralı Charles’ın yanı sıra liderlerin de katıldığı törenden İngiltere Başbakanı Rishi Sunak erken ayrıldı. İngiliz basını Sunak’ın röportaj vermek üzere Fransa’dan erken ayrılarak ülkesine döndüğünü yazmıştı. Töreni erken terk ettiği için İngiliz muhalefeti tarafından da eleştirilen İngiltere Başbakanı’ndan açıklama geldi. Sunak, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Normandiya Çıkarması’nın 80. yıl dönümü, değerlerimizi, özgürlüğümüzü ve demokrasimizi korumak için canlarını ortaya koyan cesur erkek ve kadınları onurlandıran derin bir an. Bu yıl dönümü, ülkemiz için en büyük fedakarlığı yapanlarla ilgili olmalıdır. Anma törenlerinin siyasetin gölgesinde kalması isteyeceğim son şey. Gazileri çok önemsiyorum ve iki gün boyunca İngiltere’yi Portsmouth ve Fransa’da temsil etmekten ve cesurca savaşanlarla tanışmaktan onur duydum. Normandiya’daki İngiliz faaliyetinin tamamlanmasının ardından İngiltere’ye döndüm. Fransa’da daha fazla kalmamak bir hataydı. “Özür dilerim” dedi.

MUHALEFETTEN ELEŞTİRİ

İşçi Partisi sözcüsü Jonathan Ashworth şunları söyledi: “Dünkü törenler ülkemize hizmet edenlerin cesaretini anma amaçlıydı. “Rishi Sunak, gazilerimiz yerine televizyonda görünmeye öncelik vererek kendisi için neyin önemli olduğunu gösterdi” dedi. Liberal Demokratların lideri Ed Davey, Başbakan Sunak’ı “görevi tamamen ihmal etmekle” suçladı.