Hong Kong’da tek kullanımlık plastik yasağı yürürlüğe girdi

Hong Kong Çevre Koruma Dairesi’nin resmi internet sitesinde yayınlanan açıklamada, tek kullanımlık plastik yasağının başladığı bildirildi. Büyük bir gıda üreticisi ve tüketicisi olması nedeniyle büyük …

Hong Kong Çevre Koruma Dairesi’nin resmi internet sitesinde yayınlanan açıklamada, tek kullanımlık plastik yasağının başladığı bildirildi.

Büyük bir gıda üreticisi ve tüketicisi olması nedeniyle büyük miktarda plastik ve straforun tüketildiği Hong Kong’da bu bölgede uygulanan yasağın bugünden itibaren geçerli olacağı kaydedildi.

Yeni yasa kapsamında çatal, bıçak, pipet, tabak gibi tek kullanımlık ürünlerin satılamayacağı ve dağıtılamayacağı ancak paket servislerinde kullanılan plastik yemek kapları ve bardaklar için yasağın henüz geçerli olmadığı belirtildi.

Gelecek yıl uygulanması beklenen yasağın ikinci aşamasında paket servisler dahil tüm tek kullanımlık plastik ürünleri kapsayacağı vurgulandı.

Geçiş döneminde 6 ay ödemesiz süre tanınan restoranların çoğunun yeni tedbiri uygulamaya başladığı kaydedildi.

“PLASTİK KAŞIĞIN KAĞIT KAŞIKLA DEĞİŞTİRİLMESİ MALİYETİ 2 KATINA ÇIKARIR”

Hong Kong’daki Kuen Fat Kitchen restoranının sahibi Kitty Chan, artan maliyetlere dikkat çekerek, “Tek kullanımlık çatal bıçak takımının küçük bir değişiklik olduğunu düşünebilirsiniz ancak plastik kaşığı kağıt kaşıkla değiştirmek maliyeti ikiye katlıyor. Dolayısıyla maliyeti ikiye katlıyor.” , yiyecek ve içecek endüstrisi için pek de uygun değil.” ” dedi.

Çevre örgütü Greenpeace, Hong Kong’da tek kullanımlık poşetlerden sonra en büyük plastik atık kaynağının plastik çatal bıçak takımı olduğunu ancak birçok işletmenin yeni kurallara uymak için ambalajlarını iyileştirmek yerine doğal kaynaklardan yapılan alternatif plastiklere yöneldiğini açıkladı.

Greenpeace üyesi Leanne Tam, herhangi bir plastik yasağı politikasının halkı maddeden uzak tutması yönünde etkilemeyi hedeflemesi gerektiğini belirterek, “Hükümetin tek kullanımlık ürünler yerine yeniden kullanılabilir ürünlerin tanıtımına daha fazla kaynak ayırması gerektiğini hatırlatmak isteriz. Bu, Sorunun kökenini çözmenin yolu.” dedi.

Hong Kong hükümetinin 2022 rakamlarına göre kentte, 2 bin 369 tonu plastik olmak üzere günde 11 bin 128 ton katı atık imha edildi.

Hong Kong’da atıkların bertarafı için 3 adet düzenli katı atık depolama sahası bulunmaktadır ancak hükümet bu sahaların 2026 yılına kadar doldurulmasını beklemektedir.

Hong Kong, 1 Ağustos’tan itibaren haneleri, restoranları ve tüm işletmeleri attıkları çöplerin bedelini ödemeye zorlayacak katı atık fiyatlandırmasını uygulamayı planlıyor ancak uygulamaya ilişkin lojistik sorunu henüz çözülmedi.