Hırvatistan’da seçimleri kazanan iktidar partisi iktidarını kaybetti

Devlet Seçim Komisyonu’nun (DIP) yayınladığı verilere göre, oyların yaklaşık yüzde 95’i sayılan Başbakan Andrej Plenkoviç liderliğindeki Hırvat Demokrat Birliği’nin (HDZ) oy oranı yaklaşık yüzde 35 …

Devlet Seçim Komisyonu’nun (DIP) yayınladığı verilere göre, oyların yaklaşık yüzde 95’i sayılan Başbakan Andrej Plenkoviç liderliğindeki Hırvat Demokrat Birliği’nin (HDZ) oy oranı yaklaşık yüzde 35 oldu. Bu sonuçlara göre HDZ ve koalisyon ortakları parlamentoda 60 sandalye kazanacak.

Cumhurbaşkanı Zoran Milanoviç’in desteklediği muhalefetteki Sosyal Demokrat Parti’nin (SDP) liderliğindeki Adalet Nehri Koalisyonu’nun oy oranı yaklaşık yüzde 26 oldu. Bu sonuçlara göre SDP ve ortaklarının parlamentoda kazanacağı sandalye sayısı 42 oldu.
Seçimlerde üçüncü sırada yer alan ve parlamentoda 14 sandalyeye sahip olması beklenen Vatan Hareketi (DP), seçimlerin ardından hem HDZ hem de SDP ile görüşeceğini duyurdu.
Hırvatistan’ın yeni hükümetini oluşturacak koalisyonun parlamentoda en az 76 milletvekilinin desteğini alması gerekecek. Seçimlerde hiçbir parti tek başına parlamento çoğunluğunu oluşturacak oylara ulaşamadığından, partiler koalisyon görüşmelerine başlayacak.

PLENKOVİÇ: HÜKÜMET KURMAK İÇİN ÇALIŞMALARA YARIN SABAH BAŞLIYORUZ

HDZ lideri Andrej Plenkoviç, çıkış sandıklarının açıklanmasının ardından kutlamalara sahne olan parti genel merkezinde yaptığı açıklamada, yarın sabah itibarıyla hükümet kurma çalışmalarına başlayacaklarını söyledi.

Plenkoviç, “Başkan Milanoviç’e teşekkürler, garip bir günde, Çarşamba günü gerçekleştirilen bu seçim gecesinin sonunda, tüm seçmenlerimize ve seçimlere katılan tüm vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum. “Seçimlerden sonra önemli olan HDZ’nin üst üste üçüncü kez parlamento seçimlerini farklı bir şekilde kazanmasıdır” dedi.

GRBİN: SEÇİM SONUÇLARI DEĞİŞİM TALEPİNİ ORTAYA ÇIKTI

Sosyal Demokrat Parti (SDP) Genel Başkanı Pedja Grbin, seçim sonuçlarının netleşmeye başlamasıyla birlikte yayınladığı açıklamada, önceki seçimlere göre daha yüksek katılımla oy kullanan vatandaşlara teşekkür etti. Grbin yaptığı açıklamada, “Seçim sonuçları sizin değişim talep ettiğinizi ortaya çıkardı. Önümüzdeki günlerde sabra ve bilgeliğe ihtiyacımız olacak. “Daha iyi bir Hırvatistan için mücadele devam ediyor” diye yazdı.

Seçim sonuçlarına göre şekillenecek yeni parlamentonun ilk oturumunun 20 gün içinde yapılması bekleniyor.