Hırsızın adı Sultan1966! Müze soygununa ilişkin tüm detaylar

İngiltere’nin tartışmalı müzesi British Museum, son yıllarda bir hırsızlık skandalıyla sarsıldı. 150 yılı aşkın süredir aralarında Türkiye, Mısır, Çin ve Yunanistan’ın da bulunduğu birçok ülkeden …

İngiltere’nin tartışmalı müzesi British Museum, son yıllarda bir hırsızlık skandalıyla sarsıldı. 150 yılı aşkın süredir aralarında Türkiye, Mısır, Çin ve Yunanistan’ın da bulunduğu birçok ülkeden çeşitli yöntemlerle kaçırılan eserlerin sergilendiği müzede, bu ülkelerle sorunlar yaşanıyor. Müzedeki hırsızlık skandalının ortaya çıkmasının ardından özellikle Yunanistan ve Türkiye, çalınan eserlerin iadesi konusunda Londra yönetimi üzerindeki baskıyı artırdı ve hırsızlığın boyutları Avrupa basınında da yer almaya başladı. İnternet satış sitelerinde “@Sultan1966” kod adıyla satış yapmaya çalışan müze görevlisi Peter Higgs’in bağlantıları, kayıp eserlere ilişkin şüpheleri daha da artırdı. Batı Anadolu’nun antik eserleriyle ilgili kitabı da bulunan Higgs’in e-posta adresinin “Bodrum1966” olduğu belirlendi. Bodrum’dan kaçırılan antik eserlerin British Museum’da sergilenmesi, Higgs’in antika satış sitelerindeki bağlantılarına dikkat çekti. İşte polisiye romanları andıran müze soygununa dair tüm detaylar…

Türkiye, Çin, Mısır ve Yunanistan’dan kaçırılan pek çok eser dünyaca ünlü British Museum’da sergileniyor.

DEDEKTİFLER YARDIM İSTEDİ

Geçtiğimiz yıl British Museum yönetimi, müzede aralarında antika mücevherlerin de bulunduğu 1.500 parça eserin kaybolduğunu açıklamış, eserlerin sergilenmesinden sorumlu küratörlerden Dr. Çalınması. 100 bin lira değerindeki eserlerin başta “e-Bay” olmak üzere bazı internet satış sitelerinde satışa sunulmasıyla hırsızlık skandalı çıktı. Londralı dedektifler hırsızın bulunması için birçok ülkeden destek isterken, kısa sürede “@Sultan1966” kullanıcı adına ulaşıldı.

DANİMARKA’DAN İLK RAPOR

Dedektiflerin incelemesine göre, British Museum’a ait çalıntı antikaların internette satıldığına dair ilk ihbar, Ittai Gradel isimli Danimarkalı bir satıcıdan geldi. Soruşturma derinleştirildiğinde satışların birkaç yıldır devam ettiği belirlendi. Gradel, “@Sultan1966” adlı bir satıcının antika camdan bir mücevher parçasının tanıtımını yaptığını fark etti. Gradel’in verdiği bilgiye göre mücevherde, saçları yılanlarla dolu efsanevi Gorgon’un yer aldığı, 2. yüzyıla tarihlenen Roma Medusa minyatürü bulunuyordu. Gradel mücevheri 15 sterlin artı posta ücreti karşılığında satın aldı ve birkaç bin sterline başka bir koleksiyoncuya sattı.

Hırsızın adı Sultan1966!  Müze soygununa ilişkin tüm detaylar - Resim: 2
Yunanistan, Elgin Mermerleri adı verilen heykellerin geri alınması için resmi girişimlerde bulunuyor.

KOPYALANMIŞ DÜŞÜNÜLDÜ

Sonraki yıllarda “@Sultan1966” hesabı e-Bay sitesinde antikaları çok düşük fiyatlarla sergilemeye devam etti. Gradel, eski bir Yunan-Mısır imparatorluğu olan Ptolema Krallığı’ndan 150 sterline bir yüzük satın aldı. Gradel, düşük fiyata satın aldığı eserlerin kopya olduğunu düşünüyordu. Ancak eseri teslim aldığında yüzüğün iki bin yıllık orijinal bir parça olduğunu fark etti.

BİR HURDA DÜKKANI

Gradel, adı “Paul Higgins” olarak listelenen İngiliz satıcıya eşyaları nasıl bulduğunu sordu. @Sultan1966, eserleri İngiltere’nin kuzeyindeki York’ta hurda dükkanı sahibi olan dedesinden satın aldığını ve dedesinin 1953 yılında öldüğünü söyledi. Gradel ölüm kayıtlarını kontrol etti ve gerçekten de aynı isimde bir kişinin 1953 yılında öldüğünü doğruladı. şu tarihte. Gradel ifadesinde bunun gülünç derecede düşük fiyatlar için ikna edici bir temel olduğunu söyledi. Gradel’e göre @Sultan1966 her antikacı için bir “rüya” kaynağıydı.

Hırsızın adı Sultan1966!  Müze soygununa ilişkin tüm detaylar - Resim: 3
Danimarkalı antika satıcısı hırsız küratörü Londra’daki bir dedektif gibi takip etti.

RAHATLIK YAKALANDI

Ancak Gradel, “@Sultan1966” kullanıcısının listesinde antik bir Roma kabartmasını görünce hırsızlıktan haberdar oldu. Gradel aynı parçaya British Museum’un internet sitesinde de rastladı. British Museum’un barındırdığı binlerce eseri doğru bir şekilde kataloglayamadığını söyleyen Danimarkalı bayiye göre bu durum, müze küratörlerinden birinin hayduta dönüşmesine yol açtı.

ertan.altan@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel