Hamas heyeti ateşkes teklifine yazılı yanıt verecek

Mısır’dan yayın yapan Al Qahera News televizyon kanalının haberine göre kaynaklar, Hamas heyetinin Kahire’den ayrıldığını ve Mısır’ın ateşkes anlaşması önerisine yazılı yanıtla geri döneceğini belirtti …

Mısır’dan yayın yapan Al Qahera News televizyon kanalının haberine göre kaynaklar, Hamas heyetinin Kahire’den ayrıldığını ve Mısır’ın ateşkes anlaşması önerisine yazılı yanıtla geri döneceğini belirtti ancak konu hakkında detaylı bilgi vermedi.

Mısır ve Hamas ateşkes teklifinin detaylarına ilişkin resmi bir açıklama yapmazken Yedioth Ahronoth gazetesi, teklifin Tel Aviv’in tahminlerine göre 3 aşamada 134 İsrailli tutuklunun serbest bırakılmasını içerdiğini, 33 tutuklunun ise 3 aşamada serbest bırakılacağını bildirdi. ilk aşama, geri kalanı ise 10 hafta arayla iki aşamada yayınlanacak. .

Haberde Hamas’ın elindeki her İsrail askerine karşılık 50, sivil başına da 30 tutuklunun serbest bırakılmasını talep ettiği belirtildi.

Gazeteye göre İsrail, Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah şehrine kara yoluyla girmek için tüm hazırlıkları durdurmayı ve bir yıl süreyle tam ateşkes sağlamayı taahhüt ediyor, bu süre zarfında Filistin devleti kurma çalışmaları da hayata geçirilecek.

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri, dün Suudi Arabistan’da düzenlenen Uluslararası Riyad Ekonomik Forumu’nda yaptığı açıklamada, İsrail’in 7 Ekim 2023’ten bu yana saldırılarını sürdürdüğü Gazze Şeridi’nde ateşkes sağlanması yönünde bir teklif bulunduğunu söyledi.

Mısır ve Katar’ın arabuluculuğunda hazırlanan yeni ateşkes ve karşılıklı esir değişimi anlaşması teklifinin 26 Nisan’da Hamas’a sunulduğu, Hamas’ın öneri üzerinde çalıştığı ve yakın zamanda yanıt vereceği açıklandı.

İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarında 24 binden fazlası kadın ve çocuk olmak üzere 34 binden fazla Filistinli hayatını kaybetti.

Sağlık sisteminin çökmek üzere olduğu bölgede 77 binin üzerinde yaralı var. 7 bin civarında kişinin kayıp olduğu belirtiliyor. 1,9 milyondan fazla Filistinli Gazze Şeridi’nden zorla yerinden edildi.

İsrail ordusunun saldırıları, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 25 Mart’ta aldığı “ateşkes kararı” hiçe sayılarak devam etti.

Uluslararası toplumun uyarılarına rağmen İsrail yetkilileri, yaklaşık 1,5 milyon Filistinlinin sığındığı Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah’a karadan saldırı düzenleyeceklerini söylemeye devam ediyor.