Gürcistan’da “Dış nüfuzun şeffaflığı” yasası! Başkan Zurabishvili’den veto

Gürcistan Devlet Başkanı Salome Zurabishvili’nin, ülkede tartışmalara ve protestolara neden olan “Dış Nüfuzun Şeffaflığı” yasasını veto etmesi. Gürcistan’da “Yabancı Etkinin Şeffaflığı” yasası yoğun tartışmalara ve …

Gürcistan Devlet Başkanı Salome Zurabishvili’nin, ülkede tartışmalara ve protestolara neden olan “Dış Nüfuzun Şeffaflığı” yasasını veto etmesi.

Gürcistan’da “Yabancı Etkinin Şeffaflığı” yasası yoğun tartışmalara ve şiddetli protestolara neden oluyor. Gürcistan Devlet Başkanı Salome Zurabishvili bugün yasaya ilişkin bir basın toplantısı düzenledi. Yasayı “Rus yasası” olarak nitelendiren Zurabishvili, “Bugün Rus yasasını veto ettim. Bu yasa, özünde, ruhunda, anayasamıza ve tüm Avrupa standartlarına aykırı olan ve Avrupa yolunun önünde engel olan bir Rus yasasıdır.

Veto yasal olarak doğrudur ve bugün parlamentoya sunulacaktır. Kanun herhangi bir değişikliğe veya iyileştirmeye tabi değildir. “Bu yasanın yürürlükten kaldırılması gerekiyor” dedi.

Cumhurbaşkanı Salome Zurabishvili, 12 Mayıs’ta yaptığı açıklamalarda yasa tasarısına karşı olduğunu ve yasalaşması halinde veto edeceğini açıklamıştı.

Tasarı 14 Mayıs’ta yasalaştı

Gürcistan’da Gürcü Rüyası Partisi’nin sunduğu “Dış nüfuzun şeffaflığı” konulu yasa tasarısının ilk onayı 17 Nisan’da mecliste, ikinci onay ise 1 Mayıs’ta verildi. Tasarı mecliste kabul edildi. 14 Mayıs’taki üçüncü okumasında 30 hayır oyuna karşı 84 evet oyu alarak yasalaştı.

“DIŞ ETKİSİNDE ŞEFFAFLIK” TASLAĞI

Gürcistan’da iktidara yakın Halkın İktidarı Partisi’nin Mart 2023’te parlamentoya sunduğu “Dış Etkinin Şeffaflığı” yasa tasarısında, Gürcistan’da yüzde 20’den fazla oy alan sivil toplum ve medya kuruluşlarının, Yıllık finansmanlarının bir kısmını yurt dışından sağlayanlar, her yılın Ocak ayında kendilerini “yabancı ajan” ilan edebilirler. ”veya para cezasıyla karşı karşıya kalacaksınız.