Ermenistan’da hükümet ile kilise arasındaki gerginlik sürüyor

Ermeni basınında yer alan habere göre, dün Cumhuriyet Bayramı kutlamalarının yapıldığı Armavir bölgesindeki Serdarabad Anıtı’na girmek isteyen Ermenilerin dini lideri Katolikos II. Polis güçleri Garegin …

Ermeni basınında yer alan habere göre, dün Cumhuriyet Bayramı kutlamalarının yapıldığı Armavir bölgesindeki Serdarabad Anıtı’na girmek isteyen Ermenilerin dini lideri Katolikos II. Polis güçleri Garegin ve beraberindeki heyeti engellemeye çalıştı.

Din görevlileri ile polis güçleri arasında kısa süreli gerginlik sonrasında polis heyetin geçişine izin verdi.

Ermeni Apostolik Kilisesi yönetimi gerginlikten polisi ve hükümeti eleştirirken, Paşinyan yönetimi de kiliseyi suçladı.

Başbakanlık Başkan Yardımcısı Taron Çakhoyan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Devlet karşıtı siyaset yapan, Kilise’yi siyasi platform haline getiren, din hizmetini siyasetle değiştiren bu din adamları, Kimseye üstünlükleri yoktur. Devlet karşıtı politikalarının her türlü sonuçlarına katlanırlar.” dedi.

Başbakan Paşinyan, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, 2018 yılında Ermenistan’da yönetimi devraldıklarında “dini-feodal geleneği sürdürdüklerini” belirterek, “Bu artık bizim başımıza geliyor çünkü biz kendi içimizde bu fikri aşmış durumdayız. Dini-feodal sistem isyan etti ve ‘Düşüncenizde ne yanlış var? ‘Hakkınız var, düşünce kalıplarını biz yarattık, siz de o kalıp içinde düşünmek zorundasınız’ dedi. “Bunun dışında düşünürsen ‘Sen hainsin’ diyorlar.”

Başkent Erivan’da Başpiskopos Bagrat Galstanyan liderliğindeki göstericiler İçişleri Bakanlığı önünde toplanarak Katolikos II. Garegin’in dün anıtta düzenlenen törene katılımı sırasında yaşanan gerilimi protesto etti.

NE OLDU?

Ermeni Kilisesi’nin düzenlediği bazı vatandaşlar ve siyasetçiler, 4 Mayıs’ta Tavuş ve Şirak bölgelerinden başkente yürüyüş başlatmış, ardından başkent Erivan başta olmak üzere ülke genelinde protesto gösterileri düzenlenmişti.

Paşinyan, 7 Mayıs’taki basın toplantısında Kilise başkanı II. Paul’u “yalancı ve sahtekarlıkla” suçladı. Garegin’e bir mesaj vererek, “Bu sürecin liderinin tüm Ermenilerin Katolikleri olduğu ve en çok fayda sağlayacak olan Robert Kocharyan’dır.” Dedi. dedi.

İstifasını talep eden ve Kilisenin devlet işlerinden uzak durmasını isteyen Paşinyan, yönetim değişikliğinin ancak seçim yoluyla yapılabileceğini belirtti.