Dünya Meteoroloji Örgütü’nden 5 yıllık iklim tahmini raporu: Yüzde 80 olasılık…

Dünya Meteoroloji Örgütü’nün 5 yıllık küresel iklim tahmin raporu yayımlandı. Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), yıllık ortalama küresel sıcaklığın önümüzdeki 5 yılın en az birinde geçici …

Dünya Meteoroloji Örgütü’nün 5 yıllık küresel iklim tahmin raporu yayımlandı.

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), yıllık ortalama küresel sıcaklığın önümüzdeki 5 yılın en az birinde geçici olarak sanayi öncesi ortalamanın 1,5 santigrat derece üzerine çıkma ihtimalinin yüzde 80 olduğunu bildirdi.

WMO Genel Sekreter Yardımcısı Ko Barrett, WMO’nun önümüzdeki 5 yıla ilişkin iklim tahminlerine ilişkin raporunu BM Cenevre Ofisi’nde düzenlenen basın toplantısında açıkladı.

Raporda, Paris İklim Anlaşması’nda belirlenen ve onlarca yıl boyunca uzun vadeli sıcaklık artışlarının yaşanacağını gösteren iklim değişikliği senaryosunun yavaş yavaş yaklaştığı uyarısı yapıldı.

Raporda, 2024 ile 2028 arasındaki her yıl için küresel ortalama yüzeye yakın sıcaklığın, sanayi öncesi taban çizgisinden 1,1 ila 1,9 derece daha yüksek olacağı öngörülüyor.

Raporda, önümüzdeki 5 yılın en az birinde yeni bir sıcaklık rekoru kırılma ihtimalinin yüzde 86 olduğu belirtildi.

2024-2028 arasındaki 5 yıllık dönemin tamamında ortalama küresel sıcaklığın sanayi öncesi dönem ortalamasını 1,5 santigrat derece aşma ihtimalinin yüzde 47 olduğu vurgulandı.

Raporda ayrıca, yıllık ortalama küresel sıcaklığın önümüzdeki 5 yılın en az birinde geçici olarak sanayi öncesi dönem ortalamasının 1,5 santigrat derece üzerine çıkma ihtimalinin yüzde 80 olduğu belirtildi.

Raporda, Paris İklim Anlaşması kapsamında ülkelerin uzun vadeli küresel ortalama yüzey sıcaklığının sanayi öncesi seviyelerin 2 santigrat derece altında tutulması ve bu yüzyılın sonuna kadar 1,5 santigrat derece ile sınırlandırılması yönündeki çabaların sürdürülmesi konusunda mutabakata varıldığı hatırlatıldı. .

Raporda ayrıca bilim adamlarının, 1,5 santigrat derecenin üzerindeki ısınmanın çok daha ciddi iklim değişikliği etkilerine ve aşırı hava koşullarına neden olma riski taşıdığı konusunda defalarca uyardığı belirtildi.

Raporda, küresel ısınmanın mevcut düzeylerinde bile yıkıcı iklim etkilerinin görüldüğünün altı çiziliyor ve bunların arasında daha aşırı sıcak hava dalgaları, aşırı yağışlar, kuraklık, buz tabakaları ve buzullarda azalma, deniz seviyesinin yükselmesi ve okyanusların hızla ısınması yer alıyor.

Raporda, 2023 yılında küresel ortalama yüzeye yakın sıcaklığın sanayi öncesi döneme göre yaklaşık 1,45 santigrat derece daha yüksek olduğu belirtildi.

Uzun vadeli ısınmanın diğer faktörlerle birleşmesi ve etkisi artık azalan El Niño hava olayının 2023’ü şimdiye kadar kaydedilen en sıcak yıl haline getireceği hatırlatıldı.

DÜNYA BÜYÜK EKONOMİK KAYIP RİSKİYLE KARŞILAŞIYOR

WMO Genel Sekreter Yardımcısı Barrett, buradaki değerlendirmesinde, raporun dünyanın rekor ısınma yolunda ilerlediğini açıkça ortaya koyduğunu söyledi.

Paris İklim Anlaşması kapsamında üzerinde mutabakata varılan ve bu yüzyıl için sıcaklığın sanayi öncesi dönemin 1,5 santigrat derece üzerinde tutulması hedefinin “henüz ölmediğini” ancak “beklemede” olduğunu belirten Barrett, “Ancak, Dünyanın trilyonlarca dolarlık ekonomik kayıplarla karşı karşıya olduğu, milyonlarca yaşamın kesintiye uğradığı, kırılgan ve değerli “Ekosistemlerin ve biyolojik çeşitliliğin yok edilmesi riski taşıdığı” belirtildi.

Barrett, iklim değişikliğine ilişkin “korkulan gelecek senaryolarının” artık daha yakın olduğu uyarısında bulunarak, sıcaklıkların artması eğiliminin değiştirilmesinin zorunlu olduğuna dikkat çekti.