Çin’den uyarı: Tayvan lideri ateşle oynuyor

Çin’in egemenlik anlaşmazlığı yaşadığı Tayvan çevresinde dün başlattığı kapsamlı askeri tatbikat ikinci ve son gününde devam ediyor. Çin Savunma Bakanlığı Sözcüsü Wu Qian, Tayvan çevresindeki …

Çin’in egemenlik anlaşmazlığı yaşadığı Tayvan çevresinde dün başlattığı kapsamlı askeri tatbikat ikinci ve son gününde devam ediyor.

Çin Savunma Bakanlığı Sözcüsü Wu Qian, Tayvan çevresindeki tatbikatların bölgede gerilimi artırdığı ve endişe verici olduğu yönündeki söylentilere ilişkin açıklama yaptı.

Sözcü Wu, tatbikatta kara, deniz, hava ve roket kuvvetlerinden oluşan birliklerin ortak muharebe kabiliyetinin test edildiğini belirtti. Wu, Tayvan lideri Lai Ching-te’nin göreve gelir gelmez “iki devlet teorisini” öne sürerek tek Çin ilkesine ciddi şekilde meydan okuduğunu, Tayvan’ın bağımsızlığını güç kullanarak ve dış güçlere güvenerek elde etmeye çalıştığını da vurguladı. Lai’nin bölgeyi savaş tehlikesine sürüklediğini belirten Wu, “Bu tamamen ateşle oynamaktır ve ateşle oynayanlar eninde sonunda yanacaktır.”

“Tayvan, Çin’in Tayvan’ıdır ve Tayvan sorununun nasıl çözüleceği 1,4 milyardan fazla Çinliyi ilgilendiren bir konudur” diyen Wu, ordunun Çin’in ulusal egemenliğini ve toprak bütünlüğünü somut eylemlerle savunacağını kaydetti. Wu, “Ayrılıkçı güçlerin her provokasyonuyla, karşı önlemlerimiz, anavatanın tamamen yeniden birleşmesi sağlanana kadar bir adım daha ilerleyecektir” dedi. Wu, “Tayvan çevresindeki tamamen makul, meşru ve gerekli olan askeri tatbikatlar, ayrılıkçı güçlerin küstahlığına son vermeyi ve yabancı güçlerin müdahalesini caydırmayı amaçlıyor.” dedi.

Çin Tayvan İşleri Ofisi Sözcüsü Chen Binhua, yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Tayvanlı lider göreve gelir gelmez ‘tek Çin’ ilkesine meydan okudu.”

TAYVAN’IN AÇIKLAMASI

Tayvan Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Bugün saat 06.00’ya kadar Tayvan çevresinde 49 Çin uçağı, 19 savaş gemisi ve 7 sahil güvenlik gemisi görüldü. Uçağın 35’i Tayvan Boğazı’nın orta hattını geçerek Tayvan Hava Savunma Tanımlama Bölgesi’ne (ADIZ) girdi. “Tayvan ordusu durumu takip etti ve karşılık verdi.”

Çin Halk Kurtuluş Ordusu (PLA) Doğu Cephesi Komutanlığı, Tayvan Boğazı ile adanın kuzey, güney ve doğusu ile Kinmen, Matsu, Wuqiu ve Dongyin adaları çevresinde 3 gün boyunca ortak askeri tatbikat başlatıldığını duyurdu. Tayvan lideri Lai’nin görev yemini etmesinden sonra. “Ortak Kılıç-2024A” olarak adlandırılan iki günlük tatbikatlar, ortak deniz-hava muharebesi hazırlık devriyesi, ortak savaş alanı ele geçirme ve kilit hedeflere ortak hassas saldırılar, Tayvan çevresindeki devriye bölgeleri ve gerçek savaş yeteneğini test etmek için adalar zincirine odaklanacak. birliklerin. Alıştırmaların ayrıca ülke içinde ve dışında entegre operasyonlar içerdiğini ve “Tayvan’ın bağımsızlık eylemlerine karşı güçlü bir ceza ve yabancı güçlerin müdahalesine ve provokasyonlarına karşı sert bir uyarı” olarak hizmet ettiğini vurguladı.

Çin ordusu, tatbikatların Tayvan’ı çevrelemek için yapıldığını gösteren bir fotoğraf yayınlarken, ilk kez tatbikatlara Çin kıyılarına yakın adalar da dahil edildi. Pekin yönetimi, 20 Mayıs’ta yemin eden adanın yeni lideri Lai Ching-te’yi, Tayvan’ın bağımsız olduğunu belirten açıklamalarından dolayı “ayrılıkçı” ve “baş belası” olarak tanımlamıştı.

ÇİN İLE TAYVAN ARASINDAKİ ANLAŞMAZLIK

Pekin yönetimi Tayvan’ın Çin’in bir parçası olduğunu belirtirken Tayvan ise “bağımsız bir ülke” olduğunu iddia ediyor. Çin yönetimi, “barışçıl birleşme” adı altında Tayvan’ı Çin’e bağlamak istiyor ve bu yönde güç kullanmaktan çekinmeyeceğini belirtiyor. Pekin ayrıca diğer ülkelerin Tayvan’la resmi temasını da “egemenliğin ihlali” olarak görüyor.