CIA Direktörü Burns, mahkum takası görüşmelerine katılmak üzere Kahire’ye gidiyor

İsrail medyası, CIA Direktörü Burns’ün Kahire’de yapılacak İsrail Hamas görüşmelerine de katılacağını bildirdi. İsrail medyası, ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü William Burns’ün, İsrail ile …

İsrail medyası, CIA Direktörü Burns’ün Kahire’de yapılacak İsrail Hamas görüşmelerine de katılacağını bildirdi.

İsrail medyası, ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü William Burns’ün, İsrail ile Hamas arasındaki esir takası görüşmelerine katılmak üzere Mısır’ın başkenti Kahire’ye gittiğini yazdı.

İsrail’in Walla haber sitesine göre Burns, İsrail ile Hamas arasında devam eden mahkum takası müzakerelerine dolaylı olarak katılmak için Kahire’ye gitti.

Öte yandan İsrail’in Yediot Ahronoth gazetesi, ismi açıklanmayan bir Mısırlı yetkilinin Burns’ün bugün erken saatlerde Kahire Havalimanı’na geldiğini bildirdiğini bildirdi.

Ayrıca adı açıklanmayan üst düzey İsrailli yetkililer Yedioth Ahronoth’a şunları söyledi: “Arabulucular iyimser konuşsa da İsrail, Hamas’ın esir değişimi anlaşmasına ilişkin tutumunu değiştirdiğini henüz duymadı.”

HAMAS HEYETİ YARIN KAHİRE’YE GİDİYOR

Mısır’ın Al-Qahera News televizyonuna konuşan üst düzey bir kaynak, Hamas hareketinden bir heyetin İsrail’le esir değişimi ve Gazze Şeridi’ndeki ateşkes konusunu görüşmek üzere yarın Kahire’ye geleceğini belirtti.

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye de dün Hamas’tan bir heyetin Gazze Şeridi’ndeki ateşkes müzakerelerini tamamlamak üzere Mısır’ı ziyaret edeceğini duyurdu.

Mısır basınında 1 Mayıs’ta yayımlanan haberde, Hamas heyetinin Mısır’ın başkenti Kahire’den ayrıldığı ve Mısır’ın Gazze Şeridi’nde ateşkes anlaşması teklifine yazılı yanıt vereceği belirtildi.

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri, 29 Nisan’da Suudi Arabistan’da düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nda yaptığı açıklamada, İsrail’in 7 Ekim 2023’ten bu yana saldırılarını sürdürdüğü Gazze Şeridi’nde ateşkes sağlanması önerisinin bulunduğunu söyledi.

Mısır ve Katar’ın arabuluculuğunda hazırlanan yeni ateşkes ve karşılıklı esir değişimi anlaşması teklifinin 26 Nisan’da Hamas’a sunulduğu, Hamas’ın öneri üzerinde çalıştığı ve yakın zamanda yanıt vereceği açıklandı.

İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda 24 binden fazlası kadın ve çocuk olmak üzere 34 bin 600’den fazla Filistinli hayatını kaybetti.

Sağlık sisteminin çökmek üzere olduğu bölgede 77 bin 800’den fazla yaralı var. 1,9 milyondan fazla Filistinli Gazze Şeridi’nden zorla yerinden edildi.

İsrail ordusu, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 25 Mart’ta aldığı ateşkes kararını hiçe sayarak sivillere yönelik saldırılarını sürdürüyor.

Uluslararası toplumun uyarılarına rağmen İsrailli yetkililer, yaklaşık 1,5 milyon Filistinlinin sığındığı Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah’a karadan saldırı düzenleyeceklerini söylemeye devam ediyor.