Bu yıl umut yolculuğunda 510 kişi hayatını kaybetti

Orta Akdeniz’de 2024 yılı başından bu yana 510 kişi hayatını kaybetti. Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Göç Örgütü (IOM), yıl başından bu yana Orta Akdeniz’de 510 …

Orta Akdeniz’de 2024 yılı başından bu yana 510 kişi hayatını kaybetti.

Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Göç Örgütü (IOM), yıl başından bu yana Orta Akdeniz’de 510 düzensiz göçmenin öldüğünü bildirdi.

IOM’da yapılan paylaşımda

“İtalya’nın Lampedusa Adası’na ulaşmaya çalışan 19 düzensiz göçmenin cesedi bulundu.” Paylaşımda, 1 Ocak 2024’ten bu yana Orta Akdeniz güzergahında 510 düzensiz göçmenin ölümünün kaydedildiği belirtildi.

ORTA AKDENİZ’DE DÜZENSİZ GÖÇ SORUNU

Avrupa’ya yönelik düzensiz göç akışında İtalya, Malta, Libya ve Tunus arasındaki Orta Akdeniz rotası son yıllarda yoğun hareketliliğin yaşandığı rotalardan biri olarak öne çıkıyor.

Kuzey Afrika kıyılarından denize açılan ve daha sonra yardım çağrısı yapan düzensiz göçmenler, bu rotada genellikle Avrupalı ​​hükümet yetkilileri yerine Avrupa kökenli sivil toplum kuruluşları (STK’lar) tarafından kurtarılıyor. Söz konusu STK’lar, AB üyesi ülkelerin “güvenli bir liman” sağlamaması nedeniyle kurtardıkları düzensiz göçmenleri tahliye etmekte zaman zaman zorluk yaşıyor.

İtalya’da son yasal düzenlemeler nedeniyle STK’lar geçen yıldan bu yana faaliyetlerini yürütmekte zorluk yaşıyor.

Akdeniz’i kendi başlarına geçebilen veya kurtarılan göçmenler için Avrupa’da ilk sırayı genellikle Kuzey Afrika’ya en yakın kara parçası olan İtalya’nın Lampedusa Adası, bazen de Malta oluşturuyor.

Öte yandan her yıl çok sayıda düzensiz göçmen, Akdeniz’i geçmeye çalışırken teknelerin alabora olması veya aşırı kalabalık nedeniyle susuz ve havasız kalması nedeniyle hayatını kaybediyor.