Bakan Bolat’tan ‘dış ticaret’ açıklaması: Korumacı yaklaşım refahı azaltıyor

Fransa’nın başkenti Paris’te katıldığı Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) Bakanlar Toplantısı hakkında önemli açıklamalar ve değerlendirmelerde bulunan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, dış ticarette korumacı …

Fransa’nın başkenti Paris’te katıldığı Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) Bakanlar Toplantısı hakkında önemli açıklamalar ve değerlendirmelerde bulunan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, dış ticarette korumacı tutumun refahı azalttığını vurguladı.

Türkiye’nin kuruluşundan bu yana OECD üyesi olduğunu belirten Bolat, OECD’nin yıllık Bakanlar Toplantısı’na Türkiye’yi temsilen Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile birlikte katıldıklarını belirtti.

Toplantı kapsamında Bakan Şimşek ile farklı oturumlarda görüştüklerini anlatan Bolat, bugünkü zirvenin konusunun “Dünya ekonomisinde değişim rüzgârlarının koordine edilmesi” olduğunu söyledi.

OECD’ye üye ülke sayısının 38’e çıktığını kaydeden Bolat, “Bu bağlamda OECD sadece bir Avrupa örgütü olmanın ötesine geçti. Hem Güney Amerika’dan, hem Kuzey Amerika’dan, hem de Uzakdoğu’dan çok sayıda üyesi var, ayrıca Avrupa’dan da üyeleri var. Asya Pasifik.” var.” dedi.
Bolat, oturumlara Türkiye olarak katkı sağladıklarını belirterek, “Bu tür zirvelerin en önemli faydası ikili görüşme imkânı sağlamasıdır.” söz konusu.

BAKAN BOLAT’IN OECD’DEKİ DİPLOMASİ TRAFİĞİ

Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto, Japonya Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanı Saito Ken ve Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis ile ikili görüşmelerde bulunduklarını belirten Bolat, toplantılarda mevcut gündemlerin ele alındığını söyledi. Türkiye, bu ülkeler ve AB arasında görüşüldü. değerlendirdiklerini bildirdi.

Macaristan’ın haziran ayı sonunda AB dönem başkanlığını devralacağını hatırlatan Bolat, “Macar meslektaşımla Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinin ilerletilmesi, sorunlu konularının çözülmesi ve ilişkilerde iyileşmenin sağlanması konularını konuştuk. Dönem başkanlığı sırasında özellikle vize meselesi, ulaşım kotaları ve karşılıklı ticaret.” ” dedi.

Singapur ile Türkiye arasında halihazırda bir ticaret anlaşması bulunduğunu belirten Bolat, “Hiçbir anlaşmazlığımızın olduğu bir ülke değil. Singapur’un Türkiye’de 11,5 milyar dolarlık yatırımı var. Ülkemiz için önemli bir yatırımcı ülke.” değerlendirmesini yaptı.

Bolat, önümüzdeki yıl Japonya’nın Osaka kentinde düzenlenecek Dünya İhracat Fuarı’na Türkiye’nin de katılacağını ve iki ülke arasındaki karşılıklı ticareti görüşeceklerini belirtti.

Bakan Bolat, Japonya’dan tarım ve balıkçılık ürünleri ticaretinde taviz beklediklerini kaydetti.

“Güçlü ekonomik büyümeyi hızlandırmak için serbest ticaret ve yatırımın teşvik edilmesi: Kurallara dayalı, serbest ve adil bir uluslararası ekonomik düzen” başlıklı oturumda bir konuşma yaptığını belirten Bolat, bu oturumda sanayilerin yeşil ekonomiye uyum sağlayacağını ve Dünya ekonomisinin yanı sıra Batı’da oluşturulan karbon vergisi düzenlemelerinin mağduru olmamak. Ticaret sisteminde çok taraflı ve kurallara dayalı bir sistemin kurulmasının sağlanması gibi konuların ele alındığını belirtti.

Bolat konuşmasına şöyle devam etti:

“Son yıllarda, özellikle salgının başlangıcından bu yana, Rusya-Ukrayna Savaşı, diğer coğrafi gerginlikler ve jeopolitik gerilimler ortamında, dış ticarette yoğun bir korumacı zihniyetin yaşandığını üzülerek görüyoruz. Bu da ilerlemeyi engelliyor ve Dünya ekonomisinin ve dünya ticaretinin gelişmesi ve refahın azalması.”

Ticaret sisteminde yeniden güç kazanmak ve anlaşmazlıkları çözmek için üye ülkelerin uluslararası düzenlemelere uyması konusuna değinen Bolat, ülkelerin yoğun sübvansiyona yöneldiği bir ortamda uluslararası rekabetin bozucu etkilerine dikkat çekeceğini söyledi. ve devlet yardımı politikaları.

“BU BİR MUTFAK GİBİ”

Bolat, OECD’nin önemli bir kuruluş olduğunu vurguladı ve şöyle konuştu:
“Bugüne kadar dünya ticaretinin serbestleşmesi, hizmetlerin serbestleşmesi, dünyada sermaye hareketlerinin serbestleşmesi, iklim değişikliğiyle mücadele ve sübvansiyonların rekabeti bozucu etkileriyle mücadele gibi dünyada yaşanan gelişmeler ve gelinen noktada Özellikle yeşil ekonomiye geçiş ve dijital ekonomiye uyum burada pişiriliyor. Yani burası bir mutfak gibi” dedi.

Bu konuların OECD’de tartışıldıktan sonra dünya ekonomisinde yasal düzenlemeler haline geldiğini belirten Bolat, “Bu nedenle OECD’ye üye olmamız, bu çalışmalara katılmamız, ülkemizin çıkarlarını korumamız büyük önem taşıyor” dedi. Bu çalışmalar açısından.” söz konusu.