Azerbaycan ve Tacikistan Stratejik Ortaklık Bildirgesi imzaladı

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, temaslarda bulunmak üzere Bakü’ye gelen Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman’ı resmi törenle karşıladı. Törende iki ülkenin milli marşları okundu. Aliyev ve Rahman, …

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, temaslarda bulunmak üzere Bakü’ye gelen Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman’ı resmi törenle karşıladı. Törende iki ülkenin milli marşları okundu.

Aliyev ve Rahman, baş başa ve heyetler arası görüşmenin ardından Azerbaycan ile Tacikistan arasındaki stratejik ortaklığa ilişkin deklarasyona imza attı.

Ayrıca sanayi, yargı, çevre koruma, dijital ticaret ve göç alanlarında ilgili bakanlar ve yetkililer tarafından anlaşmalar ve mutabakat zaptı imzalandı.

İlham Aliyev konuşmasında Tacikistan ile her alanda daha aktif faaliyetlerde bulunmayı hedeflediklerini söyledi.

Azerbaycan ile Tacikistan arasındaki karşılıklı ticaret hacminin şu anda her iki tarafı da tatmin etmediğini belirten Aliyev, bugün varılan anlaşmaların iki ülke arasındaki ticaretin artmasına katkı sağlayacağını kaydetti.

Aliyev, “Ulaştırma sektöründeki çabalarımızı birleştirerek, adımlarımızı daha yakın koordine etmemizde fayda var. Çünkü Trans-Hazar koridoru, Avrupa ve Orta Asya için giderek daha önemli hale geliyor. Azerbaycan, bir bağlantı ülkesi olarak, Hazar Denizi’nin tam ortasında yer alıyor. Avrupa ile Asya’nın kesişme noktası, bu bakımdan ulaşım altyapısıyla da öne çıkıyor.” önemli rol oynuyor.” dedi.

İmamali Rahman, Azerbaycan ve Tacikistan’ın güvenilir dost ve ortak ülkeler olduğunu belirtti.

Güncel bölgesel ve uluslararası konularda Azerbaycan ile aynı tutumu sergilediklerini belirten Rahman, “Devletlerimiz arasındaki ilişkileri stratejik ortaklık düzeyine çıkarmak, ülkemizin asırlık kardeşlik ve dostluk geleneklerinin ruhuna uygundur. Alacağımız kararlar, ortak faaliyetlerimizi ilerletme konusunda elde ettiğimiz başarıları daha da pekiştirecektir.” dedi.