Ankara’da tarihi zirve! Mitsotakis’in örnek Selçuklu sembolü

Yunanistan Başbakanı Kriyakos Mitsotakis, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Ankara’da yapacağı resmi temaslar öncesinde “protothema.gr” haber portalına röportaj verdi. Türkiye ile ilişkileri değerlendiren Miçotakis, Kariye …

Yunanistan Başbakanı Kriyakos Mitsotakis, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Ankara’da yapacağı resmi temaslar öncesinde “protothema.gr” haber portalına röportaj verdi. Türkiye ile ilişkileri değerlendiren Miçotakis, Kariye Müzesi’nin cami olarak ibadete açılmasını yanlış bulduğunu ancak Türkiye ile Yunanistan arasındaki ikili ilişkilerdeki olumlu havanın devam ettiğini kaydetti. Mitsotakis, Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkilerin gidişatını değerlendirirken ilginç bir benzetme yaptı. Türklerin Anadolu’daki ilk imparatorluğu olan Selçuklulara değinen Miçotakis, “Selçuklu’nun iki başlı kartalı gibi, hem Doğu’yla hem de Batı’yla ilişkilerimizi ortak çıkarlarımız temelinde geliştirmeye çalışacağız.” söz konusu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Miçotakis en son Atina’da bir araya geldi.

ANADOLU’NUN SEMBOLÜ

Mitsotakis’in bahsettiği ‘Çift Başlı Kartal’; Sümerlerden Hititlere, onlardan Selçuklulara kadar Anadolu ve çevresindeki uygarlıkların gücünün simgesi olarak dikkat çekiyor. Sümerlerde Lagaş şehrinin simgesi olan çift başlı kartal, ilk olarak Akadlara geçse de zamanla Asurlulara, Sasanilere, Bizanslılara ve Türklere de geçmiştir. Söz konusu sembol, Hititlerin ‘Büyük Krallık’ döneminde Hattuşa, Alacahöyük ve Yazılıkaya’daki kabartmalarda da görülüyor.

SELÇUKLU YAPILARINDA VAR

Selçuklu simgesinin Orta Asya’daki Şamanizm inancına kadar uzanan bir hikayesi daha var. Şaman inanışına göre yer ile gök arasındaki kapılar çift başlı kartal tarafından tutulmaktadır. Türklerin kılıçlarının kabzalarında çift başlı kartal figürünü kullandıkları bilinmektedir. Tarihçilere göre Artuklu Beyliği’nin sikkelerinde ve Anadolu’daki Selçuklu yapılarında kullanılan çift başlı kartal, hakimiyet simgesi olarak kullanılmıştır. Orta Asya’daki tüm Türk uygarlıklarının çift başlı kartalı güç simgesi olarak kullandıkları anlaşılıyor.

Ankara'da tarihi zirve!  Mitsotakis'in örnek Selçuklu simgesi - Resim: 2
‘Çift Başlı Kartal’ sembolü Büyük Anadolu Selçuklu Devleti tarafından kullanılmıştır.

ORTAK BİR SEMBOL OLDU

Tarihi kaynaklara göre sembol, Bizans’ta devleti ve ülkeyi yöneten kiliseyi tek bir yapı olarak temsil ediyordu. Bizans’tan Avrupa’ya geçen çift başlı kartal, Roma-Germen İmparatorluğu’nun hanedanlık armalarında ve Almanya, Avusturya-Macaristan ve Rusya’nın devlet armalarında da görülmektedir. Bu bakımdan Yunanistan Başbakanı Miçotakis’in ziyaret öncesinde Doğu ile Batı’nın paylaştığı bir simgeye değinmesi önem kazanıyor..

‘ERTELEME’ CEVAP

Öte yandan Kariye Camisi’nin ibadete açılması nedeniyle “ziyaretin ertelenmesi” çağrılarına ilişkin soruyu yanıtlayan Miçotakis, “İletişim kanallarının açık tutulması önemli. Türkiye ile iyi ilişkilerin öneminin altını çizdi.” Türkiye, “Son dönemde Türk-Yunan ilişkilerinde kaydettiğimiz ilerlemeyi yok edecek bir kriz yaratmaktansa, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a gidip rahatsızlığımı bizzat iletmek benim için çok daha iyi” dedi. Miçotakis ayrıca Türkiye ve Yunanistan’ın temel görüşlerinden vazgeçmediğini belirterek, “olumlu bir atmosfer” olduğuna dikkat çekti..

Ankara'da tarihi zirve!  Mitsotakis'in örnek Selçuklu sembolü - Resim: 3
İki ülke liderlerinin önümüzdeki yaz NATO ve BM zirvelerinde bir araya gelmesi bekleniyor.

İKİ GÖRÜŞME DAHA VAR

Miçotakis’in Ankara ziyaretinin hazırlıkları da tamamlandı. Pazartesi günü öğle saatlerinde başlayacak toplantının olumlu bir atmosferde geçmesi bekleniyor. Yunan medyası, Türkiye açısından iki ülke arasında güven ve iş birliği ortamının oluştuğunu ve bunun ticari ilişkilere daha fazla yansıması gerektiği düşüncesinin önem kazandığını vurguluyor. Miçotakis ve Erdoğan’ın yaz aylarında NATO toplantısında, eylül ayında ise Birleşmiş Milletler’de tekrar görüşmeleri bekleniyor. Yunan medyasına yansıyan bir diğer bilgiye göre ise; Temaslarda iki ülke arasında deniz yetki alanı meselesinin çözümüne yönelik olumlu bir havanın olup olmayacağı gündeme gelecek.

ertan.altan@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel