ABD-Çin gerilimi artıyor, Asya’da korkutma uygulaması

ABD merkezli küresel savunma haber sitesi Breaking Defense; ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) kaynaklarından elde ettiği bilgileri gündeme getirdi. Pentagon’dan sızdırılan son önemli gelişme ise ABD’nin …

ABD merkezli küresel savunma haber sitesi Breaking Defense; ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) kaynaklarından elde ettiği bilgileri gündeme getirdi. Pentagon’dan sızdırılan son önemli gelişme ise ABD’nin Asya-Pasifik’teki askeri manevraları. Hatta savunma bütçesini Çin tehdidine göre ayarlayan ABD, artık Çin’e yakın Asya ülkelerinde de büyük tatbikatlar yapmaya başladı ve son olarak ABD öncülüğünde Tayland açıklarında gerçekleştirilen çok uluslu askeri tatbikatın Çin’de büyük rahatsızlığa neden olduğu belirtildi. Pekin, iki ülke arasında diplomatik gerginliğe neden olan tatbikatın ardından şunları söyledi; ABD’nin faaliyetlerine büyük bir karşı askeri tatbikatla karşılık vereceği belirtiliyor.

Çin’le ilişkileri gergin olan ABD, uzun yıllardan sonra ilk kez Asya’da büyük bir askeri tatbikat gerçekleştirdi.

ABD’NİN ASYA’DAKİ TATBİKATI

ABD’nin bölgede gerginliğe neden olan tatbikatına 2 bin 200 asker katıldı. ABD ordusunun yanı sıra Tayland, Japon ve Güney Kore hava, kara ve deniz birlikleri de Tayland Körfezi’nde ‘Kobra Altını’ adı verilen manevralar gerçekleştirerek Çin ile olası bir savaş senaryosunu çizdi. A.ABD, uzun süredir Pasifik’teki adalarında tatbikat yapıyor ancak Pentagon kaynaklarına göre Çin ile giderek yoğunlaşan gerilim nedeniyle ülke ilk kez Asya’da bu kadar büyük bir tatbikat gerçekleştiriyor. her ay.

ÇİN’DEN SAYAÇ MATKAP

Askeri kaynaklar, tatbikata 9 bin askeri personelin yanı sıra çok sayıda deniz ve hava muharebe aracının katıldığının altını çiziyor. Tatbikat kapsamında önceden belirlenen senaryolar çerçevesinde hava, paraşüt ve amfibi deniz çıkarma birliklerinin de kullanıldığı belirtildi. Edinilen bilgiye göre, tatbikatın ana temasının “olası bir savaş durumunda Çin adalarına en hızlı ve etkili şekilde nasıl girilip kontrol edileceği” stratejisine dayalı olarak planlandığı iddia edildi. Kaynaklara göre Çinli askeri yetkililer, “ABD’nin Pekin’in burnunun dibine gelerek tatbikat yapmasına” yanıt olarak “karşı askeri tatbikat” düzenleme hazırlıklarına başladı.

ABD-Çin gerilimi artıyor, Asya'da korkutma uygulaması - Resim: 2
Çinli askeri yetkililer, “ABD’nin Pekin’in burnunun dibine gelip tatbikat yapmasına” yanıt olarak “karşı askeri tatbikat” düzenleme hazırlıklarına başladı.

PEKİN ZAYIF NOKTASINI BİLİYOR

Askeri kaynaklar, Asya ülkelerinin savunma bütçelerinin büyük çoğunluğunun hava savunma ve saldırı sistemlerine ayrıldığını, deniz savunma ve çıkarma birliklerine ise çok az kaynak kaldığını belirtiyor. Pekin’in de bu bilgiye sahip olduğu ve ABD’nin uzun yıllardır Asya ülkelerini amfibi kuvvet geliştirme konusunda eğittiğinin altı çiziliyor. Askeri kaynaklar ayrıca Çin’in amfibi gücünü artırması nedeniyle Japonya, Filipinler ve Avustralya’nın savunma bütçelerinden önemli bir payı bu bölgeye ayırmak zorunda kaldıklarının altını çiziyor.

SAVAŞA HAZIRLANIYORLAR

Öte yandan küresel savunma medyası daha önce de hem ABD hükümetinin hem de Pentagon’un “2027’de Çin ile savaşmaya hazır olma” stratejisi belirlediklerini ve bu doğrultuda Pasifik adalarında savaş tatbikatları yapmaya başladıklarını belirtmişti. ABD’nin 2025 savunma bütçesindeki mali payın çoğunluğu Çin’e karşı savunma projelerine ayrıldı.

emre.ozturk@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel