AB, bazı tek kullanımlık plastik ambalajları yasakladı

Strazburg’da düzenlenen Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurul toplantısında ambalajların azaltılması, yeniden kullanılması ve geri dönüştürülmesine ilişkin yeni kurallar içeren yasa 476 “evet” oyu ile kabul …

Strazburg’da düzenlenen Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurul toplantısında ambalajların azaltılması, yeniden kullanılması ve geri dönüştürülmesine ilişkin yeni kurallar içeren yasa 476 “evet” oyu ile kabul edildi.

Buna göre AB’de ambalajlamayı daha sürdürülebilir hale getirmek ve ambalaj atıklarını azaltmak için yeni önlemler alınacak.

Genel ambalaj ve plastik ambalaj atıkları 2030 yılına kadar yüzde 5, 2035 yılına kadar yüzde 10 ve 2040 yılına kadar yüzde 15 azaltılacak.

AB’de 2030 yılından itibaren bazı tek kullanımlık plastik ambalaj türleri yasaklanacak. Bu kapsamda işlenmemiş taze meyve ve sebze ambalajları, kafe ve restoranlarda doldurulup tüketilen yiyecek ve içeceklerin ambalajları, tek porsiyonluk soslar, krema ve şeker porsiyonları yer alacak. konaklamada banyo malzemeleri, mini şampuan ve sabun ambalajı ve 15 mikronun altında çok hafif plastik poşetler.

“PFAS” olarak bilinen “doğada bozulmayan kalıcı kimyasalların” gıdayla temas eden ambalajlarda kullanımı da belirli limitlerin üzerinde yasaklanacak.

2029 yılına kadar tek kullanımlık plastik ve metal içecek kutularının yüzde 90’ının ayrı toplanıp geri dönüştürülmesi gerekecek.

Yeni kurallar üye ülkelerin onayından sonra yürürlüğe girecek.