150 ölü, çok sayıda yaralı

Afganistan’ın Takhar, Baghlan, Ghor ve Herat vilayetlerinde şiddetli yağışlar su baskınlarına neden oldu. Birçok yerleşim yeri sular altında kaldı. Baghlan Vali Yardımcısı Molla Alam Majidi …

Afganistan’ın Takhar, Baghlan, Ghor ve Herat vilayetlerinde şiddetli yağışlar su baskınlarına neden oldu. Birçok yerleşim yeri sular altında kaldı. Baghlan Vali Yardımcısı Molla Alam Majidi yaptığı açıklamada, “Gozargah-e-Noor, Jelgah, Nahrin, Dushi, Baghlan-e-Markazi, Dahna-e-Ghori, Tala-o-Barfak ve Barka bölgelerinin yanı sıra Pul- İlin idari merkezi olan E. Mecidi, sel felaketinin en çok Barka ve Baghlan-e-Markazi’yi etkilediğini belirterek, “Khumri’de meydana gelen selde 130 kişi hayatını kaybetti, 100 kişi de yaralandı” dedi. ölü sayısının artması bekleniyor.

Takhar Afet Yönetimi Başkanı Ahmad Sir Sajid, Namak Ab, Ishkamish, Farkhar ve Kafgan bölgelerinde 20 kişinin hayatını kaybettiğini, 14 kişinin de yaralandığını belirtti. Sajid, 300 evin elektrik ve haberleşme altyapısında ciddi hasar oluştuğunu belirtti.
Fransız AFP haber ajansının, Birleşmiş Milletler’e bağlı Uluslararası Göç Örgütü’ne (IOM) dayandırdığı haberinde, yalnızca Baghlan vilayetinde 200’den fazla kişinin hayatını kaybettiği, binlerce evin yıkıldığı veya hasar gördüğü belirtildi.

Uzmanlara göre dünyadaki sera gazı emisyonlarının yalnızca yüzde 0,06’sından sorumlu olan Afganistan, iklim değişikliğinden en fazla risk altında olan ülkeler listesinde 6’ncı sırada yer alıyor.
Dünya Bankası’na göre Afganistan nüfusunun yarısı yoksulluk sınırının altında yaşıyor, 15 milyon kişi ise gıda güvensizliği yaşıyor.